INNOVATIIVISUUS
Me kaikki olemme lukeneet Aku Ankkaa. Pelle Peloton (loistava nimi) on keksijä. Hän keksii milloin minkäkinlaisen teknologisen vekottimen ratkaisemaan tärkeitä tai vähemmän tärkeita ongelmia. Välillä tuntuu, että olemme pelle pelottomien vaikutusten vallassa kun mietimme innovatiivisuutta. Innovatiivisuutta on varmasti uusien teknologisten keksintöjen tekeminen, mutta se on vain hyvin pieni (ja usein vielä kallis) osa innovatiivisuutta. Innovatiivisuutta on myös tehdä uutta paremmin tai halvemmalla tai yksinkertaisemmin tai mukavammin jne.
Tilastokeskus määrittelee innovaation kotisivuillaan seuraavasti: “Innovaatio on yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote (tavara tai palvelu), yrityksen käyttöön ottama uusi tai olennaisesti parannettu prosessi, yrityksen käyttöön ottama uusi markkinointimenetelmä tai yrityksen käyttöön ottama uusi organisatorinen menetelmä liiketoimintakäytännöissä, työorganisaatiossa tai ulkoisissa suhteissa”.
Liiketoiminta tarvitsee innovaatioita, mutta sinänsä kuka tahansa voi olla innovaattori. Kaikilla meillä on näkemyksiä siitä, miten jonkun asian voisi tehdä paremmin. Samoin useimmilla meillä on näkemyksiä siitä, mille asialle vasta olisikin kysyntää.
Itse uskon, että teknologiainnovaatioille on aina kova kysyntä, mutta hyödyntämätöntä sarkaa löytyy yhtä lailla siinä: a) Miksei joku toimi? b) Miksi tämä tehdään näin vaikeasti? c) Miten näin yksinkertainen juttu maksaa näin paljon?
Kaikilla näillä kysymyksillä ollaan kovaa vauhtia lähestymässä innovaatiomahdollisuuksia. Kun ollaan paikallistettu ongelma, monimutkaisuus tai kalleus, niin vastaus jota pitää etsiä on tietysti se: miten ongelma ratkaistaan, miten homman hoitaminen yksinkertaistetaan tai miten saman voi tehdä paljon halvemmalla. Ja sitten ollaankin innovaattoreita.
Joskus innovointi jumittuu, eikä mitenkään tunnu päästävän eteenpäin, silloin muutama käytännön konsti voi auttaa:
– kysy: voi kysyä muilta apua, miten he tekisivät tässä tilanteessa
– väärinpäin: jos ei tiedä mitä on hyvä palvelu, voit miettiä mitä on huono palvelu
– kopioida väärin: jos Amazon myy kirjoja, voiko luomumunia myydä samalla tavalla
– vähentää: jos asian hoitamiseen tarvitaan 5 vaihetta, miten se hoidetaan 3 vaiheella
– korvike: jos polkupyörän renkaan reijästä karkaa ilma, mitä tilalle
– prosessi takaperin: jos ei lähdetäkään sitä mitä on, vaan siitä mikä on lopputulos
– määrittele ongelma uudella tavalla: naurammeko vähemmän koska vanhenemme vai vanhenemmeko koska nauramme vähemmän
Vaikka jokainen on ja voi olla innovaattori, niin siitä on vielä matkaa voitolliseen liiketoimintaan.
Kari Nurmi
http://www.nurmiconsulting.fi/