Sijoittajaviestintä on taitolaji: Innovaatiosta liikeidea

0
490

INNOVAATIOSTA LIIKEIDEA

Innovointi ideoiden tuottamiseksi on siis työntekoa. Usein vielä kovaa työntekoa. Innovaatiosta johdettu idea sinänsä ei ole kuitenkaan tavoite, vaan oikeastaan vain raaka-ainetta edettäessä kohti liiketoimintaa. Ideat ovat tarpeellisia, mutta se mitä todellisuudessa etsimme on liikeidea. Liikeidean tunnistaa siitä, että se on idea, jolla on mahdollisuus ansaita rahaa.

Liikeideat ovat tietyiltä osin ilmeisiä: a) valmistamme tuotteita, joita joku ostaa tai b) tuotamme palveluita, joita halutaan ostaa. Nämä ovat perusmuotoja liikeideoista ja suurin osa liikeideoista sisältääkin kokonaan tai osittain nämä osat.

Todellisuudessa liikeideoiden kirjo on kuitenkin valtavasti suurempi ja tässä vain malliksi muutama liikeidea:

1)    Jakelemme jonkun muun tekemän tuotteen esim. tukkukauppa
2)    Omistamme ja vuokraamme jotakin, esim. kiinteistösijoittaminen
3)    Välitämme eli autamme ostajaa ja myyjää löytämään toisensa esim. kiinteistönvälitys
4)    Lainaamme rahaa, vakuuksia jne. ja saamme siitä korkoa yms tuottoa, esim. business enkelit
5)    Keksimme asioita itse tai hankimme patentin, tavaramerkin jne. ja ansaitsemme sen lisenssi- tai rojaltituloista, esim. tutkimuslaboratoriot
6)    Teemme jonkun työn toisen puolesta, esim asianajajat tai ulkoistuskumppanit
7)    Myymme käyttöoikeuksia esim. iTunes musiikkikauppa
8)    Keräämme ihmisiä koolle, jotta itse/joku muu voi myydä heille, esim. kesäjuhlat, jossa myymme kaljatelttaoikeudet tai Facebook jne virtuaalikokoontumiset
9)    Rakennamme yrityksen valmiiksi ja myymme eteenpäin esim. sarjayrittäjät
10)  Myymme tarpeen ratkaisua emmekä siihen liittyvää suoritusta esim. koneen tai laitteen käyttävyyden myynti

Esimerkkejä voi keksiä loputtomiin, mutta ajatus moninaisuudesta avautui toivottavasti. Todellisuudessa hyvät liikeideat ovat lähes aina yhdistelmiä em. liikeideoista. Menestys perustuu usein uudenlaiseen yhdistämiseen ja uudenlaiseen mahdollisuuteen ansaita ideoilla. Tämä onkin seuraavan artikelin aihe: Liiketoimintamalli, eli miten liikeidealla voidaan ansaita.

Liikeideoiden kehittämisessä uusia ideoita voi rakennella esim. ottamalla ”väärän” alan idean ja soveltamalla sitä uudessa yhteydessä. Esim. voisiko joku muu palvelutoiminta oppia hammaslääkärin ja hammashoitajan (nykyään kai suuhygienistin) yhteistyöstä: selkeä terminologia, roolit sekä vastuut yksiselitteiset ja toiminta vakioitu?

Kari Nurmi

http://www.nurmiconsulting.fi/