Yrityslaina vaihtoehtona sijoitukselle

0
887
yrityslaina yritysluotto

Yrityslaina vaihtoehtona sijoitukselle

Yrityksen kalleinta omaisuutta ovat sen osakkeet. Tai siis ainakin niin asian pitäisi olla. Miksi silti niin usein erityisesti alkavat yritykset suorastaa tuputtavat osakkeitaan jopa maksuksi toimiston vuokrasta tai verkkosivujen tekemisestä?

Osakkeiden tarkoitus on tuoda yritykseen pääomaa investointeja varten. Osakkeita käytetään myös sitouttamaan yrityksen perustajia ja johtoa yrityksen toimintaan. Kuinka hyvin siihen yhtälöön sopii sijoittaja joka vain odattaa omalle pääomallee korkeaa tuottoa, tuomatta yrityksen toimintaan mitään lisäarvoa?

Yrityslaina?

Miksi sitten yritys ei hae lainaa? Klisee Suomessa tuntuu olevan että pankit eivät anna yrityksille lainaa. Tämä ei ole totta pankit lainaavat yrityksille rahaa, onhan se niiden ydinliiketoimintaa. Totta toki on se että pankit tai muut rahoituslaitokset eivät lainaa rahaa yrityksille ilman vakuuksia ja selkeää luottoa yrityksen toiminnan jatkuvuuteen eli takaisinmaksukykyyn.

Kun haet yrityslainaa on tärkeää että olet tehnyt hyvät suunnitelmat ja laskelmat ja voit osoittaa selkeästi liiketoimintasi kannattavuuden.

Yrityslainan vakuudet?

Haettaessa yrityslainaa yrityksen ja/tai yrittäjän tulee antaa jotain yrityslainan vakuudeksi. Alkavilla yrityksille tyypillinen takaus on omavelkainen nimitakaus. Kun laina summat kasvavat niin lisäksi saatetaan tarvita myös reaalivakuuksia ja/tai yrityskiinnityksiä.

Yrityslainan hinta?

Yrityslainan hinta määräytyy pitkälti vakuuksien, sekä liiketoiminnan riskien mukaan.

Mitä paremmat vakuudet yrityslainalla on sitä pienemmällä korolla pankki tai rahoituslaitos voi lähteä hankkeeseen mukaan.

Mistä yrityslainaa?

Julkiset rahoituslaitokset

mm. Finvera lainaa yrityksille matalakorkoista lainaa ja/tai järjestelee myös vakuuksia esimerkiksi pankkilainoihin. Suunniteltaessa yrityksen rahoitusta on aina hyvä ensimmäisenä selvittää julkiset rahoitus ja yritystuki vaihtoehdot.

Pankit

Tällä hetkellä (25.1.2017) pankkien korot yrityslainalle ovat yksinumeroisia ja monessa tapauksessa vuosittainen nimelliskorko saattaa olla jopa lähempänä 3%:tia kuin 10%:tia.

Rahoituslaitokset

Pankkien rinnalle on rakentunut niin kutsuttuja varjopankkeja, mitkä keskittyvät lainaamaan rahaa yrityksille. Tyypillistä varjopankkien toiminnassa on pankkilainaa kovemmat korot ja lyhyemmät maksuajat.

Sijoittajat

Ja kyllä myös yksityiset sijoittajat sijoittavat yrityksiin lainaamalla yrityksille rahaa. Yksityisen sijoittajien tekemä sijoitus saattaakin koostua yhdistelmästä lainaa, sekä osakemerkinnästä.

partners:

yrityslaina - luottorahoitus