Sijoittajaviestintä on taitolaji – START

0
521
sijoittajia
sijoittajia

START

Suomalaisessa bisneskulttuurissa ollaan aika konservatiivisia ja usein kokemattomiakin sijoittajien hankinnassa sekä heille viestimisessä. Tässä artikkelisarjassa on tavoitteena löytää työkaluja ja näkökulmaa tilanteen parantamiseen.
Avoin keskustelu aiheen ympärillä voisi avata tietä uudenlaisille lähestymisille. En ajatellut puuttua aivan perusasioihin (esim. yrityksen perustamiseen, yritysmuodon valintaan tai edes businessplan pohjaan) vaan näkökulmaksi olen valinnut kehittämisen.
Suomalaisen uuden liiketoiminnan prototyyppi oli 2 + 1 + 0. Eli kaksi kaveria, yksi idea ja rahaa nolla. Tästä on päästy eteenpäin ja variaatiot vaihtelevat jo huomattavasti. Siitä huolimatta hyvin monet liikeideat tarvitsevat heti jo alkajaisiksi tai ainakin kasvaakseen myös ulkopuolista rahoitusta ja rahoituskumppaneita. Miten niitä saadaan ja miten heidän kanssaan sitten toimitaan riippuu tilanteesta, mutta yritän antaa näkökulmia ja työkaluja haasteellisen tilanteen helpottamiseksi.
Ensimmäiseksi selkeyttävä kommentti. En usko, että kikkailulla tai vedättämällä päästään mihinkään. Sijoittajilla on joko aktiivikäytössä tai sitten ainakin saatavilla ammattitaitoista apua tilannearviointien ja -analyysien tekoon, joten suomalaisen kulttuurin yksi perusta, rehellisyys, kannattaa ottaa käyttöön heti jo kättelyssä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö toiminnan ja esitysten tule olla innostavia, energisiä ja myyviä.
Kun kuuntelee ja katsoo suomalaisia esityksiä potentiaalisille sijoittajille niissä on kolme yleistä ongelmasuuntaa:
1. Yleensä haetaan vain rahaa, koska muu kyllä osataan. Rahasta vain on hieman tiukkaa. Jokainen busineksen kanssa tekemisissä ollut tietää, että hyvä itseluottamus on tärkeää ja ylihyvä itseluottamus taas on tuhon alku. Pitäisi nähdä myös ne kohdat ja ratkaisut, joissa tarvitaan muutakin kuin rahaa.
2. Esitykset, joita tehdään varainhankkimiseksi, sisältävät kertomuksen siitä mihin rahaa menee ja miksi sitä tarvitaan. Sijoittajia kiinnostaa vielä enemmän mistä rahaa tulee ja miksi. Samoin puuttuu rohkeutta arvioida riskejä ja tuoda niitä esille. On turha olettaa, että riskejä ei ole, jos ei niistä kerrota. Jokainen sijoittaja ymmärtää, että liiketoimintaan sisältyy riski ja se on aina huomioitava.
3. Vaikka lähes kaikki business aloitteet perustuvat idealle, niin idea ei ole sama kuin liikeidea. Eli hyvä idea ei sinänsä tuo rahaa, vaan siihen täytyy liittää tapa ansaita. Esim. itse en olisi sijoittanut rahaa ilmaiseen hakukoneeseen tai ilmaiseen naamakirjaa (No ne jotka sijoittivat Googleen ilmiselvästi rikastuivat, koska siihen liitettiin ansaitsemiskeino ja Facebookkin näyttää lisäävän omistajiensa varallisuutta)
Jos nämä tässä mainitut asiat ottaa vakavasti ja pohtii mitä ne omalla kohdalla sekä erityisesti omille esityksille tarkoittavat, voidaan jo päästä eteenpäin.
Kari Nurmi
http://www.nurmiconsulting.fi/
http://www.karinurmi.fi/