RAHAOSAAMINEN
“Yritykseni kasvaa tosi upeasti ja kysyntää on, mutta kassa on pian tyhjä – mikä meni pieleen ?”
Yritystoiminta on paljon muutakin kuin rahaa. Rahalla ja erityisesti rahan puutteella on kuitenkin niin suuri merkitys toiminnalle, että yhden sivun verran kannattaa puhua rahaosaamisesta.
Kun puhutaan sijoittamisesta, niin sijoittajien rahaosaaminen on keskustelun ytimessä. Sijoittajilla on omaa tai käytössään olevaa rahaa niin paljon, että sitä riittää muidenkin ihmisten hankkeisiin. Yhtälön perusmuoto on hyvin yksinkertainen: tuoton pitää kattaa riski ja sijoittajan pitää saada palkkio riskinotostaan. Riskittömiä sijoituksia ei ole, vaan kyse on tasapainosta.
Vaikka lähtökohtaisesti sijoittajien rahaosaaminen on hyvää, niin sijoittajien riskiosaaminen on kuuleman mukaan liian konservatiivista Suomessa. Epäilijät ovat sitä mieltä, että sijoittajat haluavat riskibusineksen tuotton ja “varman” busineksen riskit.
Jotta ei puhuttaisi aidan seipäistä vaan hevosten karkaamisen estämisestä, kannattaa ensin varmistua siitä, että sijoituspyynnöissä on riittävän selkeästi käyty läpi rahoitusasiat ja riskit. Vaikka itse en usko aloittavilla yrittäjilläliiketoimintasuunnitelmiin, niin ehdottomasti suosittelen niiden tekemistä jo ihan vaan liiketoiminnan monimuotoisuuden ymmärtämiseksi. Suunnitelmat eivät juurikaan toteudu, mutta kirjallisen liiketoimintasuunnitelman vakavamielinen tekeminen romahduttaa pilvilinnoja.
Hyvin tehty rahoitussuunnitelma sen sijaan on käytännöllisempi väline sijoittajien vakuuttamisessa juuri tämä yrityksen riskinoton kannattavuudesta. Ei sekään yleensä kokonaan toteudu, mutta asiallinen ja realistinen rahoitussuunnitelma antaa luottamusta siihen, että rahakeskustelut käydään osaavasti.
Todennäköisesti suurimmat ongelmat rahaosaamisessa ovat kassavirran ja käyttöpääoman ymmärtämisessä. Mitä sitten jos suunnitelmissa onnistutaankin? Miten uudet tuotteet, uudet tuotantolinjat tai vaikkapa laajentuminen rahoitetaan? Tai jos ollaan yritystoiminnassa missä tilauksesta rahan kilahtamiseen omalle tilille menee pitkä aika, niin miten eletään kilahdukseen asti? Oletko edes ajatellut asiakkaasi konkurssia? Mitä jos saatavia joudutaan perimään?
Ja aina kun erilaisia tulevaisuuteen suuntautuvia ennusteita tehdään, niin jokainen joka ymmärtää excel-laskennasta mitään, osaa manipuloida laskelmia helposti. Lisätään hintaa pikkuisen, lievennetään kustannuksia hitunen, arvioidaan myynti karvan verran yläkanttiin ja sivuutetaan vaikkapa logistiikan haasteet. Simsalabim, meillä on edessämme hienot luvut. Se, että haluamme itse olla positiivisia ja uskomme uskovamme lukuihimme, ei lisää niiden toteutumista. Faktat faktoina ja raatorehellisyys mukaan laskelmiin, niin ehkä rahoituksen saaminenkin helpottuu.
Kari Nurmi
www.nurmiconsulting.fi/