OSAAMINEN
Väite: “Osaaminen lopulta ratkaisee kaiken” on totta. Toisilla on osaamista ja toisilla taas ei. Eli yhdet on tuomittu menestymään ja toiset ovat ikuisia luusereita?
Näin se kuitenkaan ei ole, vaan ensinnäkin osaaminen on hankinnaisominaisuus, eli osaamista voi hankkia itselleen, esim. kouluttautumalla tai opettelemalla asioita käytännössä. Lisäksi suomalaisessa – minä itte – kulttuurissa jää helpolla huomaamatta, että kukaan ei ole kaikkien lajien mestari, vaan eri ihmisten osaamisia voidaan yhdistellä ja saadaan aikaan hyvä moniosaajakokonaisuus.
Toinen havainto on se, että Suomessa on muodollisesti hyvä tukiverkosto myös osaamisen suhteen tarjolla kaikille aloittaville tai laajentaville yrityksille. Mutta kun tarkemmin katsotaan, huomataan ettei tukiverkon ja asiakkaiden intressit aina kohtaa. Kokeneita kasvuyritysten neuvojia, joilla on omakohtaisia ensikäden kokemuksia onnistuneista projekteista on ilmeisen vähän. Sama tilanne on kansainvälistymisen kanssa.
Mitä pitää sitten tehdä? Ensinnäkin osaamisen väheksyntä pitää lopettaa ja samoin muodollisen osaamisen ylikorostus. Totuus löytyy sieltä välistä. Osaamista tarvitaan, mutta sitä voidaan hankkia ja voidaan hyödyntää muita ihmisiä sekä järjestelmiä.
Toiseksi osaamisessa on ainakin kaksi osa-aluetta: 1) Asian osaaminen, eli se pitää osata mitä tehdään; on se sitten tuote tai palvelu, niin se pitää osata. 2) Liiketoiminta osaaminen, eli yrityksen pyörittäminen vaatii monipuolista osaamista. On pakollisia kuvioita: kirjanpito, kustannusten hallinta, sopimukset, palkanmaksu jne. Tämän lisäksi on menestyksen lähteisiin liittyvää osaamista: markkinointi, myynti, viestintä, yhteistyö osaaminen, jne.
Usein aloittava yritys uskoo osaavansa asiansa ja kuvittelee, että business- osaaminen tulee siinä sivussa: “Kyllä hyvä tuote myy itsensä… ” tai “Jokainenhan sitä osaa: johtaa tai tehdä yhteistyötä tai…” Bisnesosaaminen on kuitenkin oma taiteenlajinsa, ja uskon että sillä puolella meillä suomalaisilla riittää lisäosaamisen tarvetta ihan Nokiasta lukien, erityisesti kaupallisella puolella.
Osaaminen todellakin ratkaisee kaiken, muttei henkilökohtainen osaaminen eikä muodollinen osaaminen. Liiketoimintaosaaminen on lopulta sitä, että saa asiat toimimaan niin, että yritykselle jää riittävästi tuottoa silloin, kun tyytyväinen asiakas maksaa laskunsa.
Huomattava haaste sijoittajaviestinnässä onkin osaamisen esittely ja todentaminen. Miksi juuri meidän osaamisemme takaa hankkeen menestymisen. Miten lisäosaamisen hankkiminen on järjestetty ja mitkä muut resurssit on varmistettu osaamisen tueksi.
Kari Nurmi
www.nurmiconsulting.fi/