Sijoittajaviestintä on taitolaji: Ammatinharjoittaminen vs. business

0
545

AMMATINHARJOITTAMINEN VS. BUSINESS

“Teen töitä aamusta iltaan ja siitä huolimatta pankkitilillä ei hirveästi ole rahaa?”

Yrittäminen on kovaa työtä ja lisää rahaa saa tekemällä lisää töitä. Jos se menee näin, niin kyseessä on ammatinharjoittaminen. Ammatinharjoittaminen on yleisin tapa yrittää ja erittäin kunnioitettava tapa ansaita leipänsä. Jotkut ammatinharjoittajat pystyvät laskuttamaan osaamisestaan vieläpä hyvin tai erittäin hyvin. On olemassa formulakuskeja, oopperalaulajia, lääkäreitä, tilintarkastajia, putkimiehiä jne, jotka rikastuvat ammatinharjoittamisella ja kaikki kunnia heille.

Kun etsitään liikeideaa tai liiketoimintamallia, johon halutaan ulkopuolisia sijoittajia mukaan, niin useinmissa tapauksissa sijoittajat suosivat business-tyyppisiä ratkaisuja ammatinharjoittamisen kustannuksella. Business-ratkaisuille luonteenomaisia ominaisuuksia ovat mm. 1) skaalattavuus eli liiketoiminnan kasvulle ei ole ennalta määrättyjä rajoja 2) Liiketoiminta ei ole yksilösidonnaista, eli vaikka toiminnan avainhenkilö menetetään, toimintaa voidaan jatkaa 3) Kuten jo aikaisemmassa artikkelissa todettiin, tuottoa voi tulla siis tuloksen kautta voittona tai liikearvon kasvuna. Ammatinharjoittaminen ja ammatinharjoittaja ovat niin syvästi naimisissa, ettei yritystä voi myydä irrallaan osaajasta ja tämä jos mikä karkoittaa sijoittajia.

Ammatinharjoittamisen voi toki tuotteistaa, mutta silloinkin olennaista on luoda liiketoimintamalli, jonka toteuttaminen voi tapahtua ilman yksilösidonnaisuutta.

Yrittäjä on usein tyypillinen tekijä ja aikaansaaja. Töitä tehdään tosissaan ja suorittamisesta vielä nautitaan. Harva yrittäjä mieltää, että hänen suurimpia tehtäviä menestyksen varmistamiseksi on tehdä itsensä tarpeettomaksi ainakin työntekijänä. Päinvastoin, merkittävä osa on lähtenyt yrittäjäksi, jotta saa tehdä töitä siten kun haluaa ja niin paljon kuin haluaa. Ole siinä sitten tarpeeton

Sijoituskelpoinen yritys onkin enemmän yhdistelmä systeemiä ja osaamista. Osaamisen arvo ei olekaan suorittamisessa, vaan kyvyssä luoda liiketoimintaa näkemyksen, kokemuksen tai innovatiivisuuden kautta.

Oikeana unelmana voisi olla business-yritys, joka mahdollistaisi omasta suorituksesta riippumattoman rahan tulon. Vaikka sillä ei saavuttaisikaan suosikkikirjan 4 tunnin työviikkoa, niin sillä voisi saada mukaan sijoittajia.

 

Jos liikeidea on riittävän hyvä ja kannattava, niin sijoittajien lisäresursseilla siitä voisi syntyä nopeammin sellaista business-yrittämistä, joka sitten ilahduttaisi myös omaa pankkitiliä.
Kari Nurmi

www.nurmiconsulting.fi