Sijoittajaviestintä on taitolaji: Miten pieni voi pärjätä tai voittaa

0
525

MITEN PIENI VOI PÄRJÄTÄ TAI VOITTAA?

Komea konttori, paksu lompakko ja vakiintunut asema voivat olla myös paha rasite.

Uusi tai kasvava yritys on monien haasteiden edessä. Ihan pienimmästä päästä haasteita ei ole kilpailu ja kilpailijoiden toiminta. Muistin virkistykseksi: jos jossakin on rahaa laillisesti saatavissa, niin siellä ei tarvitse olla yksin.

Vakiintuneet toimijat, elefantit, ovat tunkemassa joka paikkaan. Niillä on massaa, voimaa ja yleensä komeasti resursseja eli ne ovat ylivoimaisia? Pienen mahdollisuus on juuri siinä, että elefanttien vahvuudet ovat myös niiden suurimmat haitat, eivätkä ne raukkaparat edes ymmärrä sitä.

1) Massa. Massa on hidasta ja kun se laitetaan liikkeeseen, se jatkaa liikettä siihen suuntaan mihin se on menossa. Eli vakiiintuneet yritykset tekevät usein sitä minkä ne ovat tottuneet tekemään. Nykyiseen tuotantoon ja osaamiseen on uhrattu niin paljon aikaa ja vaivaa, että näitä uhrauksia on mahdottoman vaikea hylätä.

2) Voima. Voima on usein todellistakin, mutta vielä useammin se on ihan oman uskomuksen varassa. Kuinka monen pörssiyrityksen visio on: olla alansa johtava toimija, antaa ylivertainen taloudellinen tuotto, kohdella ihmisiään suorastaan erinomaisesti ja parantaa hyvin vastuullisesti ympäristön tilaa samassa yhteydessä. Näihin toiveisiin tai hallusinaatioihin käytetään valtavasti voimaa ja intoa, vaikka faktat eivät ihan aina täydellä sydämellä tuekaan näitä tavoitteita.

3) Resurssit. Kun resursseja on, niin niitä käytetään. On tuotekehitystä, CRM- ohjelmia, ERP-järjestelmiä, on johtamisen akatemioita, on henkilöstöviestintää, ympäristöraportteja, laatujärjestelmä auditointeja, kvarttaali-raportointia, sisäistä tarkastusta, vuosibudjettia, 10-vuotisskenaarioita jne jne. Entäpä tulokset? Jos oikein muistan niin Peter Drucker sanoi aikoinaan, että jokainen aikuinen täyspäinen ihminen keksii kyllä yrityksessä sinänsä järkevän oloista tekemistä itselleen, välillä riippumatta lopputuloksestakin. Pahinta on tehdä tehokkaasti sitä, mitä ei pitäisi tehdä ollenkaan.

Nyt kun on pullisteltu elefantit häpeään (vanha taistelulajien oppi: pienennä vastustajaasi syvällä pilkalla ja törkeällä vähättelyllä), niin pitäisi löytyä pienelle tai kasvavalle yritykselle muutkin voiton avaimet:

1) Älä lähde sumopainiin elefanttien kanssa. Yleensä elefantti on tehnyt säännöt ja ne suosivat elefantteja.

2) Älä turvota itseäsi elefantiksi. Pysy notkeana ja sutjakkana, sillä laihdutettukaan elefantti ei ole kovin ketterä.

3) Kuuntele asiakasta. Siis kuuntele aidosti ja oikeasti mitä asiakas sanoo. Älä siis kysy laatujärjestelmän ISO 5000013 mukaisesti vakioituja kysymyksiäsi tyylin: kumpi meidän tuotteistamme on parempi, A vai B?

4) Älä usko kaikkea mitä asiakas sanoo. Kun asiakas sanoo, että tuotteesi tai palvelusi on liian kallis, niin saattaa olla että joskus asiakas puhuu myös omaa hyötyä saavuttaakkseen.

5) Älä analysoi/harkitse asioita hengiltä. Sitä mitä ei voi tietää, ei voi tietää. Usein on parempi kokeilla konkreettisesti kuin vatkata loputtomasti.

6) Kun kokeilet jotakin, niin tee se riittävän pienessä mittakaavassa. Älä riskeeraa kaikkea.

7) Tee omasta toiminnastasi niin selkeää ja järjestelmällistä, että voit ulkoistaa rutiinit tai oikeammin siis, tehdä molempia osapuolia hyödyttävän palvelusopimuksen partnerin kanssa.

8) Riko kaikki säännöt, jotka ikinä voit. Säännöt ovat olemassa, jotta toiminta ja tulokset olisivat ennakoitavissa. Jos yrityksesi on uusi, niin muista että elefantit ovat vallanneet parhaat aurinkotuolit jo aikoja sitten. Hanki rusketuksesi muuten kuin aurinkotuolissa tukevana lojuen.

9) Noudata kaikkia niitä sääntöjä, joita on pakko noudattaa. Sen sijaan, että itkisit kirjanpidon olevan tylsää ja kurjaa, hoida se tai vielä paremmin hoidata se.

10) Puhu suomea, ruotsia tai englantia jne. Älä puhu korporaatiota ja bullshittia. Aasista ei tule ravihevosta pieksemällä sitä eikä bullshitistä tule totta toistamalla sitä yhä uudestaan.

11) Hyödytä muita. Ratkaise heidän ongelmansa. Auta.

12) Kaikissa “alan totuuksissa” piilee mahdollisuus

13) Jos rahaa ei paljon käytössä, miten olisi järjen käyttö?

14) Perusta heimo (vrt. Seth Godinin kirja)

15) Nauti työn tekemisestä, myös työnteko ja yrityksen eteenpäin vienti ovat seikkailu ja sinut on kutsuttu tai olet kutsunut itsesi mukaan.

16) Älä anna periksi. Aina on mahdollisuuksia tehdä asiat toisin, siis paremmin. Löydä ne mahdollisuudet ja hyödynnä ne.

Tässä olivat siis minun ensimäiset 16 teesiäni pienen tai kasvavan yrityksen menestykseen. Valtavan mielenkiintoista olisi saada Sinulta jatkoa listaan tai vahvaakin kritiikkiä. Lupaan kommentoida kaikkia uusia teesejä ja kommentteja.

Tämä oli juttusarjan viimeinen osa. Kiitos kun olet jaksanut lukea näitä näkemyksiä. Erityinen kiitos kaikille kommentoijille, elämä ja business ovat vuorovaikutusta!

Kari Nurmi

www.transformlink.com