Moi ja makoisa Tervehdys Wanhantuvan Ankkalasta.  Wanhalla sukutilallamme , Alakylän Wanhantuvan tila,on kasvatettu Ankkoja vuodesta 2006 . Vuonna 2011 valmistui uusi kasvatamo,joka osoittautui pian pieneksi. Olemme panostaneet täysillä Ankkojen kasvatukseen mutta nyt tulee seinä vastaan ,omat rahkeet ei vaan riitä kaikkeen .Me osaamme kyllä jo ankkojen kasvatuksen ,tilalla on emo-ankkoja jotka tuottavat munia elintarvikkeiksi ja siitosmuniksi ,joista tilan hautomossa haudotaan poikasia ja niistä kasvatetaan liha-ankkoja. Käytämme ankkojen ruokintaan Suomenrehun tiivisteitä ja poikasrehua sekä tilan pelloilla viljeltyjä puhtaita viljoja ,mallasohraa,kauraa,hernettä ja rapsia. Mitään lääkeaineita ,antibiootteja,hormooneja tms.EI käytetä, eikä tarvita,sillä kaikki perustuu puhtauteen ja tiukkaan tautisulkuun. Kaikki ankan lihatuotteet ja munat myymme suoramyyntinä tilalta ,lihat menevät pääasiassa ravintoloille ympäri Suomea.Tässäkin kohtaa poikkeamme esim.broileri tuotannosta joka on sopimustuotantoa. Olemme kärsineet kaikenlaisia takapakkeja tulipalosta  henkilökohtaisiin vammoihin. Olemme pantanneet koko tilan ja käyttäneet kaikki liikenevät varat , fyysiset ja henkiset tähän Ankkaristiretkeemme , mutta nyt tarvittaan apuja!  Pankissa ei ymmärretä Ankkojen kasvatuksen päälle ja ovat nyt vaatimassa tilan maita myytäväksi jotta saadaan iso osa veloista kuitattua. Tämä tappaa sukutilan ja hävittää kaiken se työn mitä esivanhempani ja minä itsekkin olen näiden peltojen eteen satojen vuosien ajan tehty.Olen itsekkin raivannut lisää peltoa jotta saataisiin itse tuotettua kaikki ankkojen rehu,koska vain silloin tiedän varmasti mitä nille syötän. Me tarvitaan nyt sijoittajia joiden kanssa pelastetaan wanha sukutilamme tuleville sukupolville ja saadaan Ankkalan tuotanto vihdoin lentoon. Markkinat ovat täysin auki! Suomessa on pari kolme ankka tilaa meidän lisäksemme ja nämäkin ostavat meiltä ankanpoikaset tai siitosmunansa. Ankkojen kasvatus on siitä poikkeavaa maataloustuotantoa että siihen EI SAADA lainkaan maataloustukea! ei  cnettiäkään. Käytännössä tilanne on se että tarvitsemme lisää kasvatustilaa nykyisten rinnalle . Varsinkin emoankoille koska nyt kierto tökkii, kun emojen kestää kasvaa sukukypsiksi 7-8kk ja osastoja on vain yksi ,jossa ovat jo tuotanto ikäiset emot ja koko ajan pitäisi olla uusia emoja kasvamassa vanhojen tilalle. Myös liha osastoja tarvitaan lisää koska olisi hyvä olla koko ajan uusia eriä kasvamassa ,kun nyt on vain max 4 erää vuodessa.Kasvatus aika on (+28 p haudonta )8-10 viik.  Välissä tilat on pestävä ja desinfioitava. Kotimaisen Ankanlihan kysyntä on reilussa kasvussa, samoin munien kysyntä. Tällä hetkellä emme kykene vastaamaan kumpaankaan .Lisäksi tarvitsemme toimitusjohtajan,myyjän sekä työntekijöitä tilalle,ensihätään. Nyt hoidamme kaikki itse ja se nyt vaan on kertakaikkiaan liiikaa, ei kestä kroppa eikä riitä taidot kaikkeen.  Kuten jo mainitsin meillä on harjoiteltu itse Ankkojen kasvatus kantapään,kukkaron ja erehdysten kautta ja SE me osataan.Oikeastaan kaikkeen muuhun tarvittaisiin apuja!  Oma teurastamo olisi myös järkevä koska nyt ostamme erittäin kalliin teurastus ja leikkaus palvelun.Nykyisellä teurastamolla myös menee paljon laadukkaita Ankan osia hukkaan ,kuten kaikki sisäelimet , Ankanmaksat ja muut. Tässä on nyt loistava uuden ja erilaisen  bisneksen paikka,aivan ulkomaan vientiin asti. Aasialaiset , Suomessa asuvat, ovat jo nyt iso osa asiakaskuntaamme.  Ainiin palvi ankkojammehan ovat asiakkaamme vieneet jo ainakin Ranskaan ,Kroatiaan ja ties minne  ja  aina palaute on ollut ylistävää. Myös ankkojemme munia on kuulemma viety ulkomaille.      Yst. yhteistyö terv. Mikael Oksanen 

Facebook Comments